...
...
...

Omdat dit land zo lekker veel ruimte heeft, is een standaard stuk land minstens ¼ acre (1000 m2). In de steden staan de huizen natuurlijk dichter op elkaar, maar nog steeds gebruikt men nauwelijks verdiepingen. De meeste huizen zijn alleen op de begane grond gebouwd. De stad Melbourne, de op een na grootste stad van Australië is groter dan de provincie Utrecht. Verder van de stad vandaan worden de perceel oppervlaktes groter, en midden in Australië heeft men veehouderijen met een oppervlakte groter dan de provincie Utrecht! Gigantisch.

Natuurlijk heeft deze dun bevolktheid tot gevolg dat een groot deel van het land nog steeds ongerept is en bijna iedere Australiër bezit ook een 4x4 Land Rover of Jeep, waarmee ze af en toe de bush in rijden op wegen die onbegaanbaar zijn voor twee-wiel aangedreven auto's. Gewoon om naar een mooie plek toe te rijden of om een kampeer tocht te maken.Australië is ook het thuisland van dodelijke slangen en spinnen, echter we merken daar weinig van. De Sydney funnel web spider houdt erg van, zoals de naam al verklapt, Sydney. Da's op 10 uur rijden afstand en in ieder geval rijden spinnen geen auto. Slangen zijn zeldzaam in stedelijke gebieden en komen alleen naar buiten als het erg warm is. En Australiërs hebben ons wijs gemaakt dat slangen zich sowieso uit de voeten maken (wel knap zonder voeten) zodra ze mensen horen aankomen. In de zomer die eraan komt willen we nog wat gaan kamperen. Bij voorkeur begeleid door Australiërs, mochten we een van deze vriendjes tegenkomen. We hebben wel geleerd om de buiten ' dunnies' (wc's) te checken op Red back spinnen onder de toiletbril. Een beet van zo'n beestje wil je ook niet graag in je bil!

Tot nu toe zijn we enorm gezegend met onze Australische buurtjes Ian en Adele. Ze lijken overal in Australië mensen te kennen, die bereid zijn om ons als gasten te verwelkomen. Dat betekent dat, als we wat van het land willen zien, we geen dure hotels en dure restaurants of café's hoeven te bezoeken van sponsorgeld, maar dat we wel mogelijkheden hebben om er even tussenuit te gaan, even weg van de campus, zonder dat het iets hoeft te kosten. Dat is een enorme zegening!

Daarnaast zijn het ook heerlijke, relaxte en vriendelijke mensen, waar we ons erg bij op ons gemak voelen.

We hebben inmiddels een kerkelijke gemeente gevonden waar we ons welkom voelen. De boodschap is degelijk en duidelijk gefundeerd op de Bijbel, wat een vertrouwd gevoel geeft. Het was wel even wennen aan de andere manier van “kerk vieren”, wat er hier duidelijk meer ontspannen en minder traditioneel aan toe gaat. Het is een les voor ons dat tradities vaak gebonden zijn aan locaties en het helpt ons scherper te onderscheiden wat nu de basis is van het geloof en wat er “omheen hangt”. Wat dat betreft is een ervaring als dit een eye-opener in sommige opzichten. Het levert soms wel een grappige gedachten op, stel je voor dat ze bij ons op een zondag ochtend in de dienst de mensen zouden vragen op te staan en in koppels van 2 de wijk in te gaan om mensen uit te nodigen voor onze komende paasdienst. De mensen die slecht ter been zijn of niet durven blijven dan achter om te bidden. Als iedereen weer terug komt is het slotgebed en dat was de dienst! Dat vonden we een heel inspirerend en praktisch voorbeeld van kerk zijn.

Al met al is dit een goede voorbereiding op het leven wat ons wacht. Het loslaten van de eigen cultuur, het beginnen met integreren in een nieuwe cultuur en alles wat er komt kijken bij een verhuizing naar een ander land. Als de plannen waarheid worden zal ons dit nog wel een paar keer overkomen en het is goed om te weten dat we dit tot nu toe niet als bijzonder onprettig of enorm teleurstellend hebben ervaren! Integendeel, stiekem genieten we er soms best van en zijn we nog steeds vol vertrouwen dat de weg die we hebben ingeslagen, vertrouwend op de almachtige God, de goede weg is geweest. We weten niet wat de toekomst ons gaat brengen, die kan 180 graden anders zijn dan we nu denken, maar we weten dat het tot nu toe goed is geweest en we ervaren onze levensjaren tot nu toe als gezegend.Ook bedanken we iedereen die in onze missie gelooft en die ons ondersteunt op gebieden, waarin we zelf op dit moment niet kunnen voorzien en iedereen die voor ons bid.

Instagram

...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...