...
...
...

3 maanden geleden zijn we een andere cultuur binnengestapt. Weliswaar ook een Westerse cultuur, maar wel eentje die de halve wereld van onze eigen cultuur afstaat. Een heleboel dingen zijn dan net even iets anders en het kost tijd en energie om daaraan te wennen. Tegelijk kost het ook tijd en energie om je eigen cultuur en gewoontes een beetje los te laten. Bijvoorbeeld:

Afstanden
Het Australische begrip 'afstand' is compleet anders dan het Nederlandse begrip. Als we ergens heen gaan, noemt een Australiër het dichtbij als we twee uur moeten rijden om er te komen. Een langere dag zou bijvoorbeeld tien uur rijden zijn, om van Sydney naar Melbourne te komen. Toch doen ze dit makkelijk voor een weekendje. Het is niet ongewoon dat men op 1,5 uur rijden van een goede supermarkt woont. Terwijl het land slechts iets meer inwoners (21 miljoen) heeft dan Nederland, is de afstand om het land van west naar oost te doorkruisen, de afstand van Goes naar Teheran (Iran)!

Wonen
We noemen onze unit "liefkozend" een schoenendoos. We moeten wennen aan de verandering van een eensgezinswoning van 300 m3 naar een kamer van 70 m3. We studeren, leven en slapen met z'n tweeën in dezelfde kamer. Onze eigen meubels konden we niet meenemen dus hebben we nu meubels waarin het college ons heeft voorzien, of die we in een 2e hands shop goedkoop op de kop hebben getikt.

Eten
De keuken op de campus zorgt voor het eten. Dat betekent eten wat de pot schaft. En het is niet altijd even geslaagd. Ook daar komt de budgettaire beperking van de school om de hoek kijken. De opleiding is zo goedkoop mogelijk (uiteraard), en dat betekent dat het eten niet de hoofdprijs verdient. Het is anders, vaak vet, en minder verse groente dan we gewend zijn.

Taal
Als Nederlanders hebben we een voorsprong met Engels. In Nederland zijn alle films Engels gesproken, is muziek Engels gezongen, en krijgen we veel Engelse les op school. We krijgen vaak complimenten over ons Engels, en zelfs grapjes maken gaat ons aardig af. (Dat is toch wel een mijlpaal, zegt men). Echter het wordt lastiger als je nuances wilt aangeven over een bepaald onderwerp. Vaak kennen we alleen het "meest bekende" of algemene Engelse woord voor een begrip, en je komt woorden tekort om uit te leggen wat je bedoelt. Probeer maar eens uit te leggen waarom je de Franse cultuur aangenamer vindt dan de Britse cultuur, of waarom je God en Jezus persoonlijk aanspreekt als je bidt, maar de Heilige Geest niet, omdat dat voor je idee toch meer een kracht is die uitgaat van de Vader en de Zoon.

Familie en vrienden
We zitten ver, heel ver weg van familie en vrienden. Gelukkig is er Skype en mail, wat het leven van de "zendeling- in - opleiding" wat dichter bij huis brengt. Toch is ontspanning niet hetzelfde. Een spelletje Carcasonne met vrienden is nu een spelletje met "vreemden" geworden. Even bijkletsen met onze ouders en broers en zussen moet via een krakerige spraak verbinding, met één tegelijk. Samenzijn met vrienden moet in onze 2e taal (Engels) en met mensen die we nog maar net kennen. Je mist de historie en de vertrouwdheid die je hebt met vrienden waarmee je al tien jaar omgaat. Ook missen we het gewoon even een bakje koffie drinken met onze ouders en broers en zussen.

Budget
Omdat we deels van giften leven, moeten we verantwoord met onze uitgaven omgaan. Dat betekent dat we op dit moment geen auto hebben, dat we geen geld hebben voor uitgebreide vakanties en dat we vaak de goedkoopste spullen te pakken proberen te krijgen. Aankopen beperken we tot dingen die noodzakelijk zijn.

Studeren
De onderwerpen die tijdens de lessen naar voren worden gebracht worden zijn vaak pittige onderwerpen. We worden uitgedaagd om onze eigen mening te vormen over allerlei dingen die met geloof, wereld en cultuur te maken hebben. Dat zet ons regelmatig flink aan het denken, en dat vraagt veel energie van ons. Geloof je dat de Bijbel mechanisch, dynamisch of organisch is geinspireerd? Waarom? Hoe begeleid je iemand die met hardnekkige schuldgevoelens zit? Waarom doopte Johannes en wat zijn de verschillende nadrukken in de Evangeliën? Wat is missie? Noem zes dingen die je vertelt aan iemand die tot geloof is gekomen? Wat zijn de overeenkomsten tussen Hinduïsme en het Christendom? Wat de verschillen? Schrijf een essay over de beloften aan Abraham. Wat zijn die beloften, en hoe komen ze tot vervulling?

Al met al niet altijd gemakkelijk om in een andere cultuur te leven. En dan hebben we nu het geluk om in een westerse cultuur alvast een beetje te kunnen wennen aan de cultuurshock. Gelukkig zijn er ook andere dingen die wel leuk zijn en is niet altijd alles moeilijk (we zien het meer als uitdagingen dan moeilijkheden)

Instagram

...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...