...
...
...

We zijn in Arnhem Land gearriveerd. In Yirrkala, een Aboriginal gemeenschap, hebben we een huis toegewezen gekregen. Het huis is een 'donga' (Australische term voor verplaatsbaar huis). Het komt neer op een paar containers die aan elkaar zijn gemaakt, waarin een huis is gefabriceerd. Het is vrij klein en laag, wat voor René spannend is vanwege de ventilatoren aan het plafond. Zijn haar wordt er bijna afgeknipt!

Cycloon Grant, die op dit moment Darwin bedreigd heeft sinds we gearriveerd zijn elke dag een maand aan Nederlandse regen op ons dak gedumpt. Hopelijk komt Grant niet dichter bij, en wordt hij niet krachtiger de komende dagen. Desondanks hebben we wat extra inkopen gedaan en een paar flessen met water gevuld. Voor ons Nederlanders zijn cyclonen nog een beetje een vreemd beest.

Kerst dit jaar was anders dan we in Nederland gewend zijn:
    - geen familie
    - geen nieuwe kleren
    - geen kerstdienst
    - geen vorst of snijdende kou
    - geen gezellig haardvuur
    - geen kerstversiering
maar wèl de kern waar kerst om gaat: de geboorte van Jezus Christus voor de wereld.

We zijn aan het schoonmaken geslagen, want de kakkerlakken komen uit hoeken en gaten. Ook is het zo vochtig dat papier al na één nacht zacht aanvoelt en beddegoed voelt klam als we gaan slapen. We wonen tussen twee andere MAF gezinnen aan de rand van Yirrkala. Achter ons wonen allemaal Yolgnu (de naam van de lokale Aboriginal clan). Yirrkala is Aboriginal land. Als blanke mag je er in principe niet komen. Gelukkig heeft MAF toestemming om er een aantal gezinnen te laten wonen.

De donga

Ja, daar staat de wasmachine

Fijne dingen zijn dat we een auto te leen hebben gekregen. Iemand heeft afgelopen zomer een auto aan MAF gedoneerd speciaal voor nieuwe gezinnen. Daar maken we nu gebruik van. Ook heeft Noah een krat vol speelgoed van MAF te leen gekregen. Hij is erg in zijn nopjes met het voor hem nieuwe speelgoed!

Sommige Aboriginals doen mee aan de kerst'gekte'. Zo is het huis van een Aboriginal achter ons helemaal versierd met gekleurde lampjes.
    
De komende week gaan we verder met proberen een 'thuis' van het huis maken, wennen aan de nieuwe omgeving en wellicht wat meer mensen ontmoeten.

Instagram

...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...