...
...
...

Er is zoveel verandering in ons leven geweest dat we er niet aan toe zijn gekomen het in woorden te vatten. Het enige dat hetzelfde is gebleven is dat we nog in Arnhem Land zitten om met MAF de Yolŋu te dienen. Wat veranderd is, is de locatie, we hebben Milingimbi achter ons gelaten en wonen nu in Nhulunbuy, de hoofdbasis van MAF. Wat veranderd is is René zijn baan. Hij is nu Crew Training Manager, verantwoordelijk voor de training van alle piloten. Wat ook veranderd is, is de gezinssituatie. In plaats van homeschooling gaat Noah nu vier dagen per week naar school, wat Janneke's levensritme anders maakt.

We wonen nu in Nhulunbuy, een Westerse zeepbel in Arnhem Land. Vanwege de bauxietmijn wordt dit dorpje in leven gehouden, en zijn er voldoende faciliteiten, zodat mensen vanuit elders in Australië hier tijdelijk willen komen werken. Er is een zwembad, een Woolworths (supermarkt), een tennisclub en basisscholen. Het dorp kenmerkt zich ook door het feit dat er nauwelijks Yolŋu wonen. Veel mijnwerkers leven een Westers leven, op het oog voorbijgaand aan het feit dat ze op Aboriginal land wonen, er is alcohol te koop, een bar en uitgaansgelegenheid. Totaal anders vergeleken met Milingimbi. We moeten er aan wennen, maar tegelijk is het ook makkelijker wennen, dan dat het wennen was in Milingimbi, gewoon vanwege het feit dat een Westerse omgeving ons beter past. In de drie jaar op Milingimbi hebben we ontdekt dat de cultuurkloof enorm is, en dat wij nooit Aboriginal zullen worden. We overbruggen de kloof vanwege een reden, om Gods liefde door te geven, en om deze mensen te laten zien dat we van ze houden en dat Gods Liefde voor alle rassen, talen en volken is. Desondanks blijft het een constante stressfactor waar we dagelijks in leefden. Nu in Nhulunbuy merken we dat alleen al het naar buiten stappen minder stressvol is, gewoon omdat de omgeving meer vertrouwd voelt.
Dit wil niet zeggen dat, als God het weer van ons vraagt, we niet weer het diepe in zullen springen in de toekomst en temidden van een inheemse cultuur gaan leven, maar eerlijk gezegd hebben we er bewust voor gekozen om even in een Westers stadje te gaan wonen, om onszelf even te 'resetten' en tot rust te komen. We zijn ons aan het orienteren hoe we naast het werk van René ook privé naar Yolŋu toe zending kunnen bedrijven. Er zijn regelmatig 'outreach' trips naar de homelands. Daarnaast wordt er ook gepoogd een inheemse kerk op te richten in Nhulunbuy. Wellicht sluiten we ons daar bij aan, om dat initiatief te supporten.

 
Ons nieuwe huis, aan de rand van Nhulunbuy

 
De carport en rechts een klein gastenverblijf, waar bezoekers van MAF slapen

 
De achteringang met de keuken

 
De tuin, een heerlijke speelplaats voor Noah en Judah

 

Bezoek van de PNG authoriteiten 4-jan
Donderdag. Vandaag heb ik ... (4/4) 20-dec
Woensdagochtend ontmoet ik.. (3/4) 5-dec
Dinsdagmorgen. Rachel, een ... (2/4) 22-okt

Instagram

...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...