...
...
...

Door familie waren we uitgenodigd voor een besnijdenis ceremonie. Dat klinkt ons nogal vreemd in de oren. Toch waren we wel nieuwsgierig en zijn we gaan kijken. We werden uitgenodigd om mee te gaan en zaten er met onze neus bovenop. De jongetjes, vijf in totaal, waren nog heel jong. Sommige naar ons idee nog niet eens 12 jaar. Toch ondergaan ze dit ritueel.

 

Deze ceremonie is de start. Hierna spenderen ze twee weken in de bush, waar ook het besnijdenis ritueel wordt uitgevoerd. Wat een andere cultuur is dat vergeleken met onze cultuur. Toch kunnen we terugdenken aan de tijd van de Bijbel, waarin alle joodse kinderen ook besneden werden. Dat was toen heel gewoon. En de precieze reden waarom dat nu is weten we niet. dat kunnen we nog wel eens navragen. Het is wel lastig om dat uit te zoeken, want als we daarnaar vragen, dan vragen we naar iets wat voor de Yolgnu zo gewoon is. En het lijkt, iedere keer als we naar dat soort dingen vragen, dat men niet graag praat over deze dingen. We hebben nog niemand gevonden die echt goed kan uitleggen wat nu de achtergrond van deze ceremonie is. Soms praten we wel met mensen, maar de taalbarrière is dan een behoorlijke hindernis.

We kunnen ons alleen maar verwonderen over deze cultuur die zo mijlenver bij ons vandaan staat. Soms maken we ons zorgen over de geestelijke achtergrond van deze ceremonie's, in hoeverre daar een stuk voorouderverering, of geesten betrokkenheid bij komt kijken. Yolgnu cultuur is een holistische cultuur en alles is met elkaar verbonden. In Nederland denken we vaak alles in hokjes en vakjes te verdelen. Religie of geloof is een hokje met een muur eromheen. Ons werk is een ander hokje. Onze familie is een ander hokje. En zo verdelen we de hele wereld in hokjes en denken we dat het allemaal los van elkaar staat. Toch als we deze cultuur zien, de Aboriginal cultuur, dan zien we wel in dat dat uiteindelijk toch niet het geval is. Alles is met elkaar verbonden en alles maakt onderdeel uit van een groot systeem. Holistisch. Hart, ziel, geest en fysieke lichaam.

Tegelijk weten we ook dat het daarom zo moeilijk is om dit soort ceremonies te scheiden van de geestelijke achtergrond daarachter.

Besnijdenis from Rene.Janneke on Vimeo.
(Klik op HD om de video in Hoge Definitie te zien)

De ceremonie was een beetje ludiek. Er werden grapjes gemaakt en de volwassenen deden expres een beetje overdreven of een beetje gek om het een leuke en feestelijke gebeurtenis te maken. Voor de jongetjes is het natuurlijk heel wat op die leeftijd om zoiets te ondergaan. Een van de jongetjes was mijn marratja (kleinkind) en de twee weken daarna liep hij nog aardig met zijn beentjes gekruisd. Het moet geen prettige gebeurtenis zijn geweest. Maar ja, dat hoort erbij als je Yolgnu bent.

Instagram

...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...