...
...
...

Afgelopen week hebben we van dichtbij gezien wat het is voor de mensen hier om te leven in een uitzichtloze situatie. Donderdag stond ik de ramen van de gang te wassen, die uitkijken op het aboriginal huis naast ons. Plotseling hoorde ik schreeuwen en het geluid van kapotgeslagen ramen. Dit was in de afgelopen maand al twee keer voor gekomen dus ik keek wat er gebeurde.

Een jonge man was erg boos en sloeg met wat ik dacht stokken op het huis in. De afgelopen keren waren er andere mannen bij die hem probeerde te sussen maar deze keer was het alleen zijn moeder. Toen ik zag dat hij haar probeerde te slaan ben ik zonder nadenken naar buiten gerend en in de tuin gaan staan zodat hij mij zou zien en hopelijk zou stoppen. Ik zag toen pas dat de 'stokken' twee machetes waren! Gelukkig werkte mijn plan en nadat hij een beetje was gekalmeerd ontstond er een kort gesprekje waarin hij vertelde problemen te hebben met zijn vrouw, met geld en marihuana (een groot probleem hier). 's Avonds heeft Rene hem een memorykaartje voor zijn mobiel gegeven waarop verschillende dingen staan zoals de audio bijbel, de Jezus film en boodschappen in hun eigen taal. Dit wordt momenteel door MAF verkocht voor een klein bedrag om de Bijbel bij hun te brengen als ze niet kunnen lezen. We bidden dat het hem mag aanraken.


De memory kaartjes die MAF heeft verkocht tijdens de kerstperiode. Ze werken zelfs in de meest eenvoudige telefoon.

Gisteren hoorden we rond de tijd dat de kinderen net op bed lagen een hoop geschreeuw en we dachten dat het dezelfde man was maar toen we uit onze woonkamer raam keken zagen we dat een jonge man zich probeerde op te hangen in een boom achter in onze tuin. Er was een andere man ook in de boom die hem vasthield met een hand en met zijn andere hand probeerde het touw van zijn nek te halen wat niet lukte. Rene rende naar buiten samen met een inval piloot die hier toevallig deze week was om hulp te bieden. Hij pakte eerst een zaag, maar toen het niet lukte om het touw door te zagen heeft hij de auto onder de boom gereden en met hulp van anderen hebben ze de man laten zakken, die gelukkig ongedeerd was. Tegen die tijd was er ook al een verpleegkundige bij en werd hij meegenomen naar de kliniek op het eiland hier. We hoorden dat hij ruzie had gehad met zijn vrouw.

 
De boom achter ons huis, die door de Aboriginals verbrand en omgehakt is als een stil protest.

Dat deze incidenten ons geraakt hebben is zonder twijfel. We voelen pijn in onze harten voor de wanhoop waarin veel jonge mensen en mensen van onze leeftijd hier leven. Er is zo weinig uitzicht voor hen, geen banen, geen training, de kloof tussen hun eigen cultuur en de blanke cultuur en gevangen in een spirituele erfenis die nog volop wordt beleefd. Het licht van Jezus is zo nodig om door de duisternis heen te breken.

Instagram

...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...