...
...
...

Terwijl ik in de Qantas jet naar Cairns zit, dwalen mijn gedachten af naar hoe'n ander leven we leven. Het is een vreemde mix van verveling en opwinding. Nooit in mijn vorige baan zou ik aan boord van zoveel airlines hebben gezeten onderweg naar zoveel verschillende plaatsen. Soms reizen we de halve wereld over om op verlof te gaan. Deze keer ben ik onderweg naar Cairns om een nieuw vliegtuig op te pikken en het via een 1.500 km lange reis naar Arnhem Land te brengen, waar het zal gebruikt gaan worden om de Aboriginal mensen te dienen.

Op het eerste deel van mijn reis ontmoet ik een Aboriginal jongen. Hij was onderweg naar Darwin, net als ik. Hij ging naar de rechtbank. Een van zijn vrienden moest verschijnen voor de rechter en hij ging getuigen dat zijn vriend geen slechte man was. Hij moest ook naar een andere rechtszaak. Een rechtszaak betreffende zware mishandeling. Hij was hiervan getuige geweest. Het lijkt een toevallige conversatie maar tegelijk is het zo typerend voor het leven hier. Veel lokale mensen komen in aanraking met justitie, maar al te vaak vanwege huiselijk geweld. Een tijdje geleden was ik in het politiebureautje in Milingimbi voor iets ongerelateerds. De politie komt maar soms hier, dus als ze dan komen hebben ze vaak een flinke achterstand aan zaken die ze moeten inhalen. Ongemerkt dwaalden mijn ogen af naar de stapels papierwerk die op de balie lagen. Ik kon mijn nieuwsgierigheid niet bedwingen en probeerde op zijn kop te lezen waar de zaken over gingen. Allemaal hadden ze een enkel thema: huiselijk geweld. Het zou me niet verbazen dat het gebrek aan hoop hier een van de redenen voor is.

Het vliegtuig dat ik ga oppikken is uitgerust met een stukje nieuwe technologie . Een klein computerscherm vervangt twee centrale instrumenten (de kunstmarige horizon en het gyrokompas) Het nieuwe instrument biedt zoveel mogelijkheden dat onze piloten wat training moeten ondergaan voordat ze bevoegd zijn om er operationeel mee te vliegen. Ik zal deze training gaan verzorgen voor de piloten in Arnhem Land. Om dit te kunnen doen moet ik eerst zelf worden getraind. Dat is een van de redenen dat ik naar Cairns ga. Ik zal een paar dagen doorbrengen met onze Flight Training Manager en hij zal mij inwijden in de fijne details van dit kleine technologisch wondertje.

 

Ik vind het bijzonder, omdat het de eerste keer zal zijn dat ik dit soort training ga verzorgen. Tot nu toe ben ik ingezet bij het inwerken van nieuwe piloten, wat min of meer inhoudt dat ik ze vertel wat ik heb geleerd in de twee jaar vliegen voor MAF! En ze helpen om te voorkomen dat ze de fouten maken die ik heb gemaakt! De training deze keer zal meer gericht en specialistisch zijn. Maar eerst moet ik het vliegtuig 'ferry-en' naar Arnhem Land. Leuk om weer eens wat vluchtplanning te doen!

 

 

Wordt vervolgd...

Instagram

...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...