...
...
...

Vandaag stond in het teken van informatie krijgen van andere communities en besluiten wanneer we terug gaan en wat we dan tegen gaan komen. Als we teruggaan, met de electriciteit en watervoorziening niet in werking, zal het die-hard camperen worden, en moeilijk om schoonmaakwerkzaamheden uit te voeren. De toiletten en andere hygienische voorzieningen werken natuurlijk ook niet.

We besluiten dat de situatie niet leefbaar is zonder watervoorziening voor een gezin, dus Janneke en de boys zullen niet terugkeren totdat de stroom- en watervoorziening weer hersteld is, wat 3-5 dagen zal duren. Zij zullen naar Gove gaan, en daar wachten totdat alles weer werkt. Rene zal wel zo snel mogelijk naar Milingimbi gaan om te helpen met alle opruimwerkzaamheden.

's Middags gaan we shoppen met de mannen om een draagbare generator te kopen, zaklamp, lucifers, blikvoedsel, emmers, waterzuiveringstabletten. René zal die nodig hebben om de eerste paar dagen door te komen. De generator kan worden gebruikt om een vriezer aan te schakelen om ons vlees koud te houden, ervan uitgaande dat het al niet bedorven is, omdat de electriciteit er al 72 uur af is.

We krijgen ook een verzoek om generators en kettingzagen uit te vliegen naar de community. Dat zullen we morgen doen, als de eerste Milingimbi piloot terugvliegt. Op voorwaarde dat het weer voldoende is opgeknapt. In de dagen na de cycloon kan het nog erg stormachtig zijn.

's Avonds gaan we uit met de mannen. De meeste piloten en een monteur gaan mee. Het is heel fijn om gezellig met elkaar om te gaan, te lachen en te genieten van het lopen door het centrum van Darwin. Het helpt om de situatie even los te laten en wat van de stress te laten wegzinken. De avond wordt nog beter als de piloten van de Elcho Island basis een berichtje krijgen dat hun huizen nog steeds overeind staan. Zij hebben nu 36 uur in onzekerheid gezeten, omdat alle stroom en communicatie met Elcho Island uit de lucht is.

Wat meer foto's die we van Milingimbi kregen:

 

 

En nog een filmpje van ABC News: Vision from Milingimbi community after Cyclone Lam

 

Instagram

...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...