...
...
...

Het motto van de luchtvaartinspectie wordt wel eens gekscherend 'empty skies are safe skies' genoemd (veilig luchtruim is een leeg luchtruim). Met andere woorden men bereikt veiligheid door het operators zo moeilijk mogelijk te maken om vergunning te krijgen om vluchten uit te voeren, of om hun vergunningen te behouden. Om de shuttle service te mogen starten met de nieuwe Caravan, moet MAF bewijzen dat ze een standaard heeft die gelijk staat aan de grote airlines zoals Qantas en KLM.

Een mevrouw van de luchtvaartinspectie was drie dagen bij ons op bezoek. Dinsdag ben ik bij de inspectie op kantoor aanwezig geweest, om de Chief Pilot te assisteren en van advies te dienen. Vanuit mijn rol als Training Manager kon ik de inspecteur een aantal trainingcursussen laten zien en uitleggen hoe wij deze aan piloten aanbieden.


Het kantoortje dat de Chief Pilot en ik delen. Mijn bureau is aan de rechterkant.

Woensdag was de inspecteur aanwezig in het vliegtuig, terwijl de Chief Pilot een checkvlucht afnam. De inspecteur beoordeelde hoe MAF checkvluchten afneemt, of de standaard en aanpak van een voldoende hoog niveau is. Raad wie de 'vrijwilliger' was die de vlucht mocht vliegen en de check mocht ondergaan?

Donderdag besloot de week, die de eerste helft van de inspectie is. Volgende week komt een andere inspecteur een week op bezoek. Dan gaan we een 'proving flight' uitvoeren; we draaien de shuttle service een dag met 'nep'passagiers en de inspecteur beoordeelt of het aan de eisen voldoet. Ik ben (weer!) genomineerd als piloot voor deze vlucht. Daarnaast moet ik ook een checkvlucht afnemen onder toezicht, om mijn Check Pilot bevoegdheid te behouden.

Iedereen hier wacht in spanning af, want van deze bezoeken hangt af of we de shuttle service kunnen starten waar MAF al zoveel jaren naartoe werkt.


Een van de testvluchten die we deden om te zien of de shuttle service werkt, ter voorbereiding op het bezoek van de luchtvaartinspectie.

Instagram

...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...