...
...
...

De derde en laatste update voor we vertrekken naar Papua Nieuw Guinea.


Buiten adem

  • Banz en Mt. Hagen liggen op 5000 feet (2000 m.) hoogte in de Highlands (Hooglanden). Dit betekent dat de lucht daar 20% ijler is vergeleken met zeeniveau. We zullen sneller moe zijn, omdat ons lijf daar niet aan gewend is.

Rijk, en toch arm

  • Papoea is rijk aan grondstoffen. Jammer genoeg draagt het om allerlei redenen weinig bij aan de welvaart van de inwoners.

Nog niet ontdekt

  • Papoea New Guinea is onontgonnen gebied voor de routeplanner. Als ik route aanwijzingen zoek om per auto van Mount Hagen naar Banz te komen, geeft Google Earth de melding: “Uw zoekopdracht gaf geen resultaten”. Maar we gaan toch echt per auto van vliegveld Mt. Hagen naar Banz, met of zonder routeplanner!

Individueel

  • Het woord individueel is in de lokale taal een hele zin: “deceitful self-display of thinking you can do without your family” (een bedrieglijke uiting van het denken dat je het zonder je familie kunt stellen). Men heeft er geen woorden voor. (:D) Daar gaat het Westerse concept van zelfverwezenlijking en van eigen plezier en genot het riool in...

Aspirientje?

  • Heeft iemand hoofdpijn, dan denken wij snel: 'Aspirientje!'. M.a.w. we zien een chemische oorzaak en gevolg. De originele Papoease benaderd het van een totaal andere kant. Hij begint met het zoeken naar spirituele oorzaken, zoals vloeken die uitgesproken zijn, of invloed van hekserij, geesten. Twee uitersten. Aan ons de uitdaging aan te gaan of de waarheid in het midden ligt. Niet alles is chemisch, maar ook niet alles is spiritueel?

Wat een verhaal

  • Op sommige plaatsen is het de gewoonte dat, als men bij elkaar zit en men heeft het over iets dat is gebeurd, iedereen zijn eigen versie van de gebeurtenis vertelt. Heb je even...?

Ezekiel de principal (rector) vertelt dat een belangrijk doel van de missieweek “exposure” is (blootstelling). Blootstelling van de Papoea's aan ons Westerlingen, en vice versa. Om de wederzijdse culturen elkaar te laten “bevruchten”.


Op 10 september hopen we voor ruim een week richting PNG te vertrekken! Het wordt vast een heel avontuur maar we hebben er zin in!

Instagram

...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...