...
...
...

Be prepared”, dat was de boodschap die de principal Ezekiel van het Christian Leaders Training College (CLTC) voor ons had toen hij ons vorige maand bezocht. Oké, 'wees voorbereid', klinkt logisch, bedankt. Voor wat eigenlijk? Waarschijnlijk wilde hij ons voorbereiden op de shock van principes die voor ons Westerlingen bijna heilig zijn, maar die voor een Papoeaan net even anders liggen. Geduldig legde hij ons uit wat voor ons lijkt als water zien branden.

Het concept 'tijd' en 'afspraak'

  • Stel er ligt een afspraak om een bijeenkomst te hebben om 10.00 's morgens. Dit betekent niet dat Papoea's om 10 uur beginnen. Nee, om 10 uur begint men met het naar de bijeenkomst te vertrekken. Het 'gaan naar de bijeenkomst', bij voorkeur samen, is voor een Papoeaan al onderdeel van fellowship (samenzijn)! Voor hem begint dit vanaf 10 uur, en is het dus niet vreemd dat de werkelijke bijeenkomst pas om bijv. 11 uur start. Klinkt wel mooi, die gemeenschapszin.

Wie is er arm?

  • In onze ogen zijn Papoea's arm. Toch valt daar meer over te zeggen. Wat wij zien is materiele armoede. Papoea's kijken verder. Je hebt sociale armoede, spirituele armoede, morele armoede en materiele armoede. Hun blik is holistisch (geheel), terwijl onze nuchtere Hollandse blik eigenlijk best wel nauw is. Zij zien een porno-film op tv, en zeggen: 'jullie zijn moreel arm' en 'spiritueel arm'. Zit wat in.

Security

  • Een van de uitdagingen voor het land Papoea NG is security (veiligheid). Eén van de MAF medewerkers van de MAF basis in Mt. Hagen had een nieuwe bus opgehaald waar ze lang voor hadden gespaard. Deze zou gebruikt worden op de basis voor allerlei taken. Op de eerste dag verschenen gewapende mannen die de bus graag wilden “overnemen".

Voetenwerk

  • De vice-principal Kirine van CLTC bezocht laatst een vluchtelingenkamp. Hij verliet het dorpje Kiungy om in een dinghy (bootje) 10 km stroomopwaarts te gaan. Vervolgens vertelde de taxi-chauffeur van de enige auto die op de weg naar het kamp rijdt dat zijn auto een service beurt nodig had. Kirine besloot naar het kamp te lopen. Hij vertrok om 7.00 uur 's avonds, en arriveerde om 10.00 uur 's ochtends. Gedurende de nacht heeft het heftig geregend !

    De voeten van Kirine na zijn 13 uur durende wandeltocht.

  • Onze buurjongen Paul is opgegroeid in PNG. Na afloop van de missions week wil hij nog 2 weken naar 'zijn' dorp. Dat betekent dat hij eerst met de snelweg zo dichtbij mogelijk moet komen. Dan, als hij geluk heeft, treft hij net die ene auto die per dag over de weg naar de rivier gaat. Mist hij die auto, dan betekent het 10 uur lopen naar de rivier. Vanaf de rivier is het dan nog eens 4 uur lopen naar het dorp! Hij moet een half jaar van te voren al brieven gaan schrijven, en hopen dat ze die ontvangen, en dat ze hem dan ergens komen ophalen. Als Nederlanders kunnen we ons dat bijna niet voorstellen, maar het is toch echt waar.

We zijn op dit moment bezig met het organiseren van twee preken die we als groep op de 1e en laatste zondag gaan houden, gecombineerd met een sketch. Verder gaat René twee dagdelen voor een Youth Group coördineren, en gaat Janneke assisteren bij het organiseren van twee dagen Kids club.

Tussen al onze assignments (opdrachten) door bezorgt ons dit aardig wat werk! Aan de andere kant is het een uitdaging om zoiets te organiseren voor een cultuur die je totaal vreemd is. Gelukkig krijgen we hulp van wat mensen "aan de andere kant" (van CLTC).

Volgende week deel III van de voorbereidingen voor Papoea NG ...

Instagram

...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...