...
...
...

Afgelopen weekend hadden we de auto van de Australische buurtjes (Ian en Adele) tot onze beschikking. We zijn samen naar het verbrande stadje Marysville gereden. Om daar te komen moesten we door een groot stuk bos rijden, vol met mooie varens en hoge gum trees (Eucalyptus bomen). We konden het niet laten om als binnendoor weggetje de DON road te nemen, door de DON valley. Het bleek ook nog eens een prachtige weg te zijn. Nu het hier in de winter regent is alles mooi groen en vochtig en er zijn kleine stroompjes tussen de varens door. Het was net alsof we door droomvlucht van de Efteling heen reden.

Hoe dichter we bij Marysville kwamen hoe meer we de verbrande bomen ziet. Hier in Australie blijven de gum trees gewoon groen in de winter, maar als ze verbrand zijn is de stam zwart en de bladeren helemaal bruin. Het mooie van deze bomen is dat ze gebouwd zijn op vuur. Europese bomen verbranden helemaal en zijn daarna dood, maar deze bomen hebben een geweldige overlevingsdrang. Nu, 4 maanden na de bush fires zie je dat uit alle takken en de bast allemaal fel groene kleine takjes met bladeren gaan groeien. Men noemt dit ' fur sticks' (bont stokjes). Aan de vorm van de fursticks kan je zien hoe lang het geleden is dat de boom verbrand is geweest. Deze sticks groeien namelijk uiteindelijk weer uit in nieuwe takken. Een prachtig gezicht, de zwarte boom omgeven door fel groene bladeren. De gum tree verliest ook elk jaar een laag bast, je ziet dan lange slierten dun hout naar beneden hangen. Het voordeel is dat ze dus hun verbrande zwarte bast weer erg snel kwijt zijn.

2 maanden geleden was ik samen met Adele ook al in Marysville wezen kijken, toen lag er nog overal puin van de huizen en waren ze net begonnen met opruimen. Nu waren veel plaatsen waar huizen hadden gestaan al opgeruimd. Op 1 plek waren ze zelfs al opnieuw begonnen met bouwen! Maar desondanks dat is het nog erg schokkend om rond te lopen in Marysville, zoveel huizen plat. Het lijkt net alsof je door oorlogsgebied heen loopt. Op verschillende plaatsen zag je ook een Australische vlag. We dachten dat men dat deed als eerbetoon voor degene die daar omgekomen is.

De bakkerij in Marysville is een van de weinige gebouwen die nog overeind staat. We zijn daar even gestopt en hebben wat gegeten. Het was enorm druk in de bakkerij! Zo heeft het dorp toch nog een beetje werkgelegenheid en inkomsten. De bakkerijen zijn hier een soort koffie met gebak gelegenheid. En gebak maken dat kunnen de Australiers! Ze zijn hier dol op slices, plaatkoek dus. Ze hebben ze in allerlei smaken, heerlijk.

Instagram

...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...